Oletko omena vai päärynä – rasvan paikalla on merkitystä

Kun ihminen lihoo, suurin osa rasvasta kertyy ihon alle. Inhottaviksi makkaroiksi, jenkkakahvoiksi ja selluliitiksi. Juuri tästä näkyvästä riesasta halutaan päästä eroon. Hämmästyttävää kyllä, vaikka ihon alla rasvaa on yleensä paljon, jopa kymmeniä kiloja, se ei ole lainkaan yhtä vaarallista kuin vatsaontelon sisäinen rasva, jota taas on kiloissa vain murto-osa ihonalaisrasvasta.

Jos rasva kerääntyy vatsaontelon sisään, se asettuu myös sisäelinten, kuten maksan, munuaisten, haiman ja sydämen seutuun. Kun nämä aineenvaihdunnalle ja elämälle tärkeät elimet rasvoittuvat, terveys on uhattuna. Sokeriaineenvaihdunta häiriintyy ja seurauksena on nopeasti (aikuisiän) tyypin 2 diabetes. Myös verisuonet rasvoittuvat ja kalkkeutuvat. Sydänkohtaukset ja aivohalvaukset ovat vatsakkailla huomattavasti yleisempiä kuin hoikkavatsaisilla.

Vyötärönympärys on mittari terveydestäsi

Jos vatsa pömpöttää, kannattaa mitata vyötärönympärys. Se on hyvä mittari kuvaamaan vatsaontelon sisäistä vaarallista rasvaa. Jos vyötärönympärys on naisella alle 80 cm ja miehellä alle 90 cm, voi olla tyytyväinen mittoihinsa. Jos taas naisen vyötärönympärys ylittää 90 cm ja miehen 100 cm, olisi terveyden kannalta syytä laihduttaa.

Sokeri, kolesteroli ja verenpaine

Toki leveä vyötärö voi johtua ihonalaisista michelin-renkaistakin, ei pelkästään haitallisesta rasvasta vatsaontelon sisällä. Jos vyötärönympäryksesi vaikutus terveyteesi askarruttaa, lääkärintarkastuksesta voisi olla hyötyä. Verikokeista selviää, onko sokeriaineenvaihdunnassasi häiriötä, onko veressäsi liikaa triglyseridirasvoja ja pahaa kolesterolia ja liian vähän hyvää kolesterolia. Vyötärölihavuuteen liittyy usein myös korkea verenpaine. Erityisen haitallista on, jos sinulla on useita näistä riskitekijöistä: vyötärölihavuus ja sokeri- ja kolesteroliarvot sekä verenpaine koholla. Silloin kannattaa laihduttaa. Se parantaa kaikkia näitä häiriötä.

Omena vai päärynä?

Olet varmasti huomannut kumpaa tyyppiä itse olet:  sorjajalkainen, mutta omenavatsainen vai pyöreäpeppuinen, mutta uumaltaan kapeampi. Tämä kehon rasvan jakautuminen on suurelta osin geenien määräämää. Paljon voit kuitenkin vaikuttaa myös itse elintavoillasi.

Omenalihavuutta eli sitä vaarallista vatsaontelon sisäistä rasvaa lisäävät monet epäterveelliset tottumukset:

  • Alkoholi (se niin sanottu kaljamaha)
  • Kova, tyydyttynyt rasva sekä ilmeisesti myös trans-rasva, jota on esim. ranskalaisissa perunoissa ja muissa teollisia rasvoja sisältävissä tuotteissa
  • Tupakka (yksi lisäsyy luopua siitäkin tavasta)
  • Stressi. Myös stressi lisää vyötärölihavuutta, sillä stressi lisää mm. kortisolin eritystä ja tämä taas rasvan varastoitumista vatsaonteloon. Jaa-a, stressi – siinäkö syy suomalaisten suhteettoman paljon kasvaneeseen vyötärömittaan?

Liikunta on lääke

Mikä avuksi, jos vatsa on päässyt pullistumaan? Liikunta!!! On yhä enemmän näyttöä siitä, että liikunta on hyödyllistä nimenomaan vatsaontelon sisäisen rasvan vähentämisessä. Myös silloin, kun paino vaa’alla ei laske. On mielenkiintoista, että esimerkiksi sumopainijat, jotka tunnetusti ovat hyvin lihavia, ovat kuitenkin aineenvaihdunnaltaan varsin terveitä. Tämä johtuu ilmeisesti heidän erittäin runsaasta liikunnastaan ja tavanomaista lihavuutta vähäisemmästä vatsaontelon sisäisestä rasvasta.

Kevennys auttaa

Vatsaontelon sisäinen rasva on kiistatta vaarallista. Mutta ei hätää. Pienikin painonpudotus auttaa. Laihduttaessa haitallinen vatsaontelon sisäinen rasva vähenee suhteellisesti enemmän kuin ihonalainen rasva. Siksi jo 5-10 % painonlasku parantaa merkittävästi diabetesta, veren rasvahäiriöitä, verenpainetautia ja muita sairauksia. Satakiloiselle siis 5-10 kg:n laihdutus on eduksi, erityisesti silloin, kun sen tekee runsaasti liikkumalla. Mutta vain silloin kun paino pysyy poissa pysyvästi!

Hyvää matkaa kapeamman vyötärön kautta terveellisempään elämään!

Kirsi Pietiläinen

Kirsi Pietiläinen, lääkäri

Kirsi Pietiläinen on lääkäri, lihavuustutkija ja apulaisprofessori Helsingin Yliopiston lihavuustutkimusyksikössä. Kirsillä on pitkä ja monipuolinen käytännön kokemus ylipainon ja lihavuuden hoidosta. Kirsi toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Syömisen hallinta = painonhallinta?

    Syömiseen liittyvien kysymysten kanssa mennään usein viettien ja tapojen vallassa: syödään kun ehditään, syödään kun on ruoka-aika, syödään kun syöminen nyt sattui tulemaan mieleen (ja se tulee mieleen usein) jne. Näyttää kuitenkin siltä, että varsinkin...
  • Miksi 1500 kcal on Keventäjissä ravintoaineiden näkökulmasta alin suositeltu energiansaanti ?

    Keventäjissä 1500 kalorin rajaa pidetään määränä, joka on ravintoaineiden suhteen turvallinen jos syö täysipainoisesti ja harrastaa liikuntaa suosituksen mukaisen vähimmäismäärän. Tavallista ruokaa syöden alle 1500 kilokalorin energiansaanti on näillä reunaehdoilla todella vähän, sillä ilman erityistä...
  • Kannattaako ikääntyvän keventää?

    Väestötasolla painoindeksi suurenee miehillä noin 65-vuoteen saakka, naisilla hieman myöhempään ikään. Vyötärön ympärysmitta suurenee myös iän mukana ja suureneminen jatkuu painoindeksiin verrattuna vanhempaan ikään. Tämä selittynee sillä, että painoindeksiin vaikuttaa rasvan lisäksi lihaskudoksen määrä, joka...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest